Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Η ψυχική υγεία: Η πιο σοβαρή κρίση στην Ελλάδα

Οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι προειδοποιούν πως μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο: Η κρίση και η ανεργία έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, όπως σημειώνεται σήμερα στο La Gaceta.

Η κρίση στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε αύξηση των ψυχικών ασθενειών σε ένα περιβάλλον όπου είναι ολοένα και πιο δύσκολο λόγω των περικοπών και της απώλειας ασφάλισης.
Όπως σημειώνεται στο δημοσιεύμα, που επικαλείται δηλώσεις του κ. Θόδωρου Μεγαλοοικονόμου, διευθυντή του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Δαφνί, οι περισσότεροι απ΄όσους πηγαίνουν σήμερα στον ψυχίατρο στην Ελλάδα, είναι θύματα της κρίσης.

Άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και ψυχαναγκαστική διαταραχή είναι οι μείζονες ψυχικές διαταραχές που επηρεάζουν τους Έλληνες, σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Υγείας ενώ σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Αθηνών, οι ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την κατάθλιψη είναι οι γυναίκες ηλικίας 35-44 και 55-64 ετών, απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι αμοιβόμενοι με μισθό κάτω των 400 ευρώ και οι άνεργοι.
Ένας άλλος παράγοντας που συνδέεται με τη συχνότητα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών είναι η απώλεια σπιτιού. Στην Ελλάδα, μια χώρα με 11 εκατομμύρια κατοίκους, υπολόγίζεται ότι υπάρχουν περίπου 20-40 χιλιάδες άστεγοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ψυχικά ασθενείς.
Ανησυχητική είναι επίσης και η αύξηση των αυτοχειριών που σχετίζονται με ψυχικές διαταραχές, που αυξήθηκαν κατά 43% το διάστημα 2007-2011. Μάλιστα, όπως τονίζεται, ο αριθμός στην πργαματικότητα είναι διπλάσιος από αυτόν που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία αφού στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οικογένειες συγκαλύπτουν την αυτοχειρία για θρησκευτικούς και κοινωνικούς λόγους.
Αλλά και το περιβάλλον στο οποίο προσπαθούν να δράσουν οι ειδικοί ψυθχικής υγείας γίνεται όλο και πιο δύσκολο εξαιτίας περικοπών.

ΠΗΓΗ: http://www.e-go.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου